Marissa Meyer: Cinder (Holdbéli krónikák 1.)


"Azok a fránya tükrök viszont midig csak a valóságot képesek mutatni."
Ma a nyagy sikerű Holdbéli krónikák első részéről, a Cinderről hoztam értékelést.
Ez egy 4 részes sorozat, amit sajnos az Alexandra abbahagyott az első két rész után.
Szerintem egyelőre ennyi, kezdjük!

Fülszöveg:


Százhuszonhat ​évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van… 
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”. 
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet.

Vélemény:
"– Nem tudom. Az a helyzet, hogy nincsenek emlékeim az operáció előttről. A férfi felvonta a szemöldökét, kék szeme magába szívta a szoba fényét. – A kibernetikai operációra gondol? – Nem, amikor nővé operáltattam magam. A doktor arcáról lefagyott a mosoly. – Csak vicceltem."
giovanamedeiros:MORE LUNAR CHRONICLES fanart,because why not?Cinder and Iko this time. NOW I know Iko looks a LOT like Marvin from “Hitchhiker’s guide to the Galaxy” It was an “accident” (that proves that I have a very limited background of references on androids).THERE YOU GO anyway.Jó volt és tetszett. 
Rengetegen ajánlották és már nagyon vártam, hogy olvashassam, mert imádom a retellingeket. 
Cindert nem igazán tudtam hova tenni, nem tetszett, hogy semmit nem árult el Kainak. Tényleg neki, hogy kéne ejteni a nevét? Ejtettem már Kainak, Kéjnek, Kájnak egyik se hangzott jól maradtam a Kainál 


A mostoháját meg Pearl meg tudtam volna ölni olyan ideges voltam rájuk. 
„Te nem vagy ember! Nincsenek érzéseit! Te ölted meg Peonyt! Biztos nem szeretd Peonyt! Nem tudsz szeretni, még sírni se! Na, hazutolj meg, sírjál! Én mindent megadtam neked pedig nem akartam befogadni egy szörnyet, mint ami vagy. Lopsz, hazudsz, szörny!” Argh nagyon felment bennem a pumpa az ilyen beszédeknél. 

"– Ha már a szemműtétnél tartunk, észrevette, hogy nincsenek könnycsatornái? – Nem mondja! Tényleg? Én meg már azt hittem, szimplán érzelmi idióta vagyok – húzta fel a lábát az asztalra Cinder, és szorosan átölelte a térdét."
Peonyt nagyon bírtam, aranyos, törődik Cinderrel, kedves kis teremtés. Nagyon sajnáltam, hogy meghalt, hiszen csak pár másodpercen múlt! Ikot is bírtam nagyon remélem, hogy szerez neki Cinder egy új testet, ő töltötte be a legjobb barátnő szerepét és ennek teljesen eleget tett, kár, hogy nem volt benne több jelenetben. 
taratjah:  Kai and Cinder for the last Lunar Chronicles ship week ^.^
Kai tetszett, kedvenceim a közös jeleneteik voltak Cinderrel (azon kívül, hogy a legtöbb ilyen alkalommal jól fejbe szerettem volna verni Cindert), de szerintem nem uralkodónak való. Nem, ez nem is helyes kifejezés, uralkodónak éppenséggel való lenne, de egyáltalán nem áll rá készen. Nincsen doplomáciai érzéke, nem tudja fegyelmezni magát, csak egy kamasz! Pár év múlva biztos nagyon jó császár lenne, mert törődik a népével, de most még szerintem nem áll rá készen. Mondjuk ezt ő is tudja. 
Az orvos jó sokáig gyanús volt nekem, nem bírtam. Aztán már igen. 
"– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának? – Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra."
Az alapötlet maga nagyon tetszett. Hamupipőke retelling, kiborgokkal, androidokkal, ki tudja hányadik századi fejlett technikával és a súlyos, a Holdról jövő fenyegetéssel. Imádtam az ötletet a Holddal, az ott élő mágikus képességekkel rendelkező (nem jegyeztem meg a tudományos nevét, na) hipnózisban tartott néppel és a főgonosszal az ő zsarnok és hiú királynőjükkel, akit természetesen utáltam, de főgonosznak nagyszerű. 

A borítók gyönyörűek, főleg amelyiken a Cinder van, nem csak a cipő. Sajnos nekem a cipős van meg, de az is nagyon tetszik és tökéletesen illik a könyvhöz. 
"Ott. Az a pillanat. Az a mosoly. Újra és újra. És újra."
Mindezek és a beharangozás ellenére nem varázsolt el. Nem tudott magába szippantani. Néha volt neki erős, disztópikus kisugárzása, amit én nem szeretek. Emellet a történet igencsak lassan haladt és nagyon kiszámítható volt. Az utolsó jelenetekben viszont tövig rágtam volna a körmömet, ha úgy vezetném le a feszültséget, de mivel undorítónak találom csak a kezem mozgott folymatosan az izgalomtól. Igazából lehet az is volt vele a bajom, hogy nem láttam, hogy javulna a helyzet, nem haldtunk A-B, nem haladtunk sehova és nekem fontos szokott lenni, hogy valami fejlődést mutasson a könyv. Nem mutatott, így szinte végig szenvedtem vele.
"– Igazán szomorú, hogy őfelsége épp most betegedett meg – mondta. Kai megragadta a kapaszkodót, és olyan erővel szorította, mintha a fényes fába akarná belefojtani a mérgét. – Miért, magának a jövő hónap jobban megfelelt volna?"
Összegezve: az alapötlet tetszett, de nem varázsolt el. A szereplők között volt, akit bírtam de senki nem volt különleges. Folytatom a Scarlettel. 
Elolvashatod, ha gondolod, de szerintem sokkal jobb könyvekkel is töltheted az időt e helyett.


10/7


Jó olvasást!

2 megjegyzés:

  1. Így visszagondolva a könyv kezdése tényleg nem olyan erős, sőt még a második rész sem olyan elkápráztató, viszont szerintem a harmadik rész tuti nagy robbanás lesz. :D Nekem az egyik barátnőm, aki végig olvasta a sorozatot azt mondta, hogy egyre jobb lesz a történet. Én már nagyon várom a harmadik részt (még nem olvastam). Nagyon jó blogposzt lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háát majd egyszer megpróbálkozom megint a másodikkal, de addig még szerintem elolvasok pár könyvet. Főleg, hogy a 3. csak angolul olvashatnám... Eddig csak a kedvenceimre vállalkoztam angolul. Mondjuk ha jól emlékszem neked azért jobban tetszik a sorozat, jó olvasást a harmadik részhez!

      Törlés

Kiemelt bejegyzés

On Sai: Artúr (Szivárgó sötétség 3.)

Molyos adatlap Sziasztok! Derült égből villámcsapásként tudom, de új blogposzt született! Az első az évben! Tudom, csúnyán elhanyagolta...

Címkék

romantikus értékelés könyv fantasy kedvenc KMK ifjúsági a hónapban olvasott könyveim kritika vörös pöttyös sorozat Blogprojekt booktag havi összegző Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös történelem Üvegtrón angol nyelven VII.Könyvmoly Párbaj Árnyvadászok ACOTAR Joss Stirling On Sai kihívás komoly tündérek Harry Potter LOL karácsony lista Book A Sloth Box Leiner Laura Outlander Rubin Pöttyös időutazás manó könyvek scifi Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Summer Forever Projekt móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Könyvfesztivál Leigh Bardugo Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Jennifer L. Armentrout Kaméleon könyvek Kerstin Gier Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia horror karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Egymás szemében Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton a néma lány az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok frankenstein hans rosenfeldt harc a szalamandrákkal izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet mary shelley michael hjorth milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur sebastian bergman spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene