Rupi Kaur: Milk and Honey

Sziasztok! Biztosan sokan hallottatok már Rupi Kaur Milk and Honey (Tej és méz) című művéről. Ez egy kifejezetten nőknek íródott verses gyűjtemény (?) és jelenleg amerikai bestseller. Gondoltam, ha már ennyire népszerű, kihasználom az angoltudásom, és beleolvasok az interneten. Életemben először bántam meg, hogy tudok idegen nyelveken. /Ha hatalmas rajongó vagy, csak saját felelősségre olvasd tovább a kritikát!/Először is, szerintem ezt a formázatlan masszát túlzás versnek nevezni, költészetnek pedig egyenesen merész húzás. Ilyet bármelyik általános iskolás kiscsaj összevág Facebookos idézetekből. Ez a mű nekem nem adott semmi újat, a versekben megfogalmazott dolgokat már ezerszer olvastam különböző közösségi oldalakon. Gondoljatok a depressziós, lehangoló gondolatokra az élet nehézségeiről - nos, ez a könyv nagyjából ilyenekből áll, és, mint írtam, minden egyediséget nélkülöz.

A másik nagy problémám maga a szöveg formázása.

nagyon idegesítő
hogy mindent
így ír le
az író
tehát semmi
írásjel
minden kisbetűvel
és még csak a
sorok sincsenek
értelmesen elválasztva
inkább mintha csak
a hasára ütött
volna

Ráadásul egyes sorok iszonyatosan hosszúak, mások egy szóból állnak - és ez egyáltalán nem teszi költőibbé (vagy akármi is lett volna a cél). Sokkal inkább értelmetlen massza az egész.


A könyv erősségeként sajnos legfeljebb a rajzokat tudnám kiemelni. Azok között ugyanis akad egy-két egészen jó, ami passzol is az adott vershez. Meg olyan is, ami ötévesek munkájára emlékeztet, és bárki meg tudná rajzolni. Mindegy.
Azt az egyet nem nagyon értem, hogy ez a mű hogyan lett bestseller. Talán amiatt terjedt el ennyire, mert manapság divatos "depressziósnak" lenni? Vagy az emberek lusták eredeti gondolatokat olvasni? Mindegy is, én szeretem a költészetet, de a Milk and Honey nagyon nem az én műfajom. Egyébként nem is olvastam végig, elég volt nagyjából a fele.
Szerintem nagyjából mindent elmondtam erről a könyvről, amit érdemes tudni. Ha meg szeretnéd rendelni, először olvass bele neten. Lehet, hogy tetszeni fog, hiszen a fenti csak az én véleményem! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja

Sziasztok! Nemrég fejeztem be a  Dan Wells Nem vagyok sorozatgyilkos-trilógiájá t folytató trilógia első részét. Vagy talán egyszerűbb, ha ú...

Címkék

értékelés könyv romantikus fantasy kedvenc KMK ifjúsági kritika sorozat vörös pöttyös booktag Blogprojekt Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare a hónapban olvasott könyveim történelem Arany pöttyös VII.Könyvmoly Párbaj Üvegtrón Joss Stirling kihívás komoly Árnyvadászok Harry Potter LOL lista ACOTAR Leiner Laura karácsony manó könyvek tündérek J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Outlander Rubin Pöttyös Summer Forever Projekt időutazás móra kiadó Agave kiadó Alexandra kiadó Delta Vision Dream válogatás Gabo kiadó Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Mini-Könyvklub 7. On Sai Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi thriller trilógia vígjáték zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Book A Sloth Box Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Gaura Ágnes Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Kaméleon könyvek Kerstin Gier Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia cirkusz dan wells vámpírok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Borbíró Borbála Cartaphilius Colleen Hoover Egy ikerpár titkos naplója Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Időfutár Jennifer L. Armentrout Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Könyvfesztivál Legenda Legszebb könyvborítók Leigh Bardugo Libri London vámpírjai Luxen sorozat Maggie Stiefvater Marie Lu Mielőtt megismertelek Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szűcs Vanda a lány a vonaton angol nyelven az ördög egyetlen barátja beth flynn borítók disztópia démonok harc a szalamandrákkal havi összegző horror izgalmas karel capek kass morgan kilenc perc költészet könyvesdoboz milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur scifi spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres