Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója

Ezt a bejegyzést azért írom, hogy ne csak áradozzak a könyvekről, legyen valami más. Senkit nem akarok megbántani, vagy az ízlését kritizálni, úgyhogy aki szereti a könyvet, annak most szólok, hogy menjen el, mert nem fog tetszeni nekik .

Fülszöveg:

Vajon ki állítja azt, hogy az egypetéjű ikreknek belülről is hasonlítaniuk kellene? 
Hát, nem! 
Ott van például Feltser Luca, aki színötös tanuló, cserkészetre jár, és sohasem hazudik. És Feltser Zita, akit leginkább csak a csinos ruhák és Nagy Marci smaragdzöld tekintete érdekel. 
Ez a könyv az ő titkos, párhuzamos naplójuk, melyet a hetedikes tanév kezdete óta vezetnek: Luca dátumozva és az élményeket pontozva, ahogy kell; Zita pedig csak úgy, ahogy érzi… 
Ha hiányzott már, hogy első kézből értesülj a tinik életéről, a suliban és azon túl, akkor neked találták ki ezt a könyvet, amelynek szerzője ugyanúgy tizenhárom éves, mint főhősei, és akikkel együtt fog felnőni a titkos napló további fejezeteiben!

Történet:

Maga a történet nem nagy cucc, egy ikerpár, akik nem hasonlítanak egymásra és kamaszok. Az ő viszontagságaikat írják le naplóban, párhuzamosan. Maga az író is egy kamasz lány amikor ezt írja. Ennyit a történetről. Most jöjjön a vélemény ez már érdekesebb lesz.

Vélemény:

Utolsó figyelmezetetés a rajongóknak: Nem akarjátok a véleményem elolvasni!
Ez az egyike azoknak a kevés könyveknek amit egyáltalán nem szerettem!
Kezdjük a legalapvetőbbnél. Már van ilyen több. Elsőre a SzJG és a Hűvösvölgyi suli másolata sokkal gyengébbbb változatban (mindkettőt nagyon szeretem egyébként, SzJG-t imádom). Ikrek, mint a Hűvösvölgyi suli szerelmes ikreiben. Napló, mint a Szent Johannában, annak még a formáját is átvette, Luca ugyanúgy összegez, mint Reni :
"Vera és Kriszti: 3/1 – annyira szánalmasak" 
Az eleje, meg szinte teljesen megegyezik pár mondatban:
"Hát igen, itt tartunk. Naplót írok. Amit mindig is értelmetlennek és időpocsékolásnak tartottam. De miután anya megvette a füzetvásárláskor, végül is nem volt ellenvetésem." 
A címe, hogy Kezdetek is kísértetiesen hasonlít a SzJG-s Kezdetre.
Hú ezt nehezebb megírni, mint gondoltam, elárasztanak az apróbb és nagyobb hibák.
Egyik legnagyobb hiba, hogy csak az alapnál maradjunk, a stílus. Értem, hogy tini regény, tini főszereplőkkel. Én nem érteném? Egyidős vagyok kábé a szereplőkkel. De akkor sem kell szerintem egy könyvben úgyanúgy leírni, mindent, ahogy napközben a barátaiknak siettükben mondják, vagy chaten írják. Nagyon fájdalmas volt az ilyeneket olvasni:
"Cseperkei egy 2balkezes félnótás […]"
Ez tökéletesen szemlélteti:
"Marci: szia baby! :) nem tom, mimet likeoltad,de nem szükséges. :P 
Zita: hellooo ♥ :P Mizu? 
Marci: semmi kül,minden ok 
Zita: jó lenne már sulin kivül is talizni, nem? az utóbbi randi már nagyon régen volt… van olyan napod,amikor az őseid nincsenek otthon? 
Marci: ahha… ha neked jó a kedd délután 
Zita: oké, felugrom hozzátok, hogy 2esben lehessünk :D na mek, mutterom a lépcsőn trappol :/ 
Marci: várj pls, csak dél 5 után gyere 
Zita: oké,maradhatok, a mutter davidhoz jött kérdezhetek vmit? Bajod van velem? 
Marci: mér kérded? 
Zita: először ne lájkoljam a posztjaidat, meg elég vagyok fél5 után is???!!! atr hittem, szeretsz velem lenni :/ 
Marci: ugyanmar, ne fujd fel,baby ;) 
Zita: Oké,kicsit duzzogok, de azért szerii van!!! ♥ :* 
Marci: nanáhogy"
Ez miii?? Mert, ha mindennapok ilyenek is arról, miért kell könyv? Ez olyan igénytelen, ha igaz is, hogy az nagyon fáj. Tényleg egykorú vagyok velük, de én és a barátaim nem beszélünk, nem írunk így. Vannak, akik igen (de annyira, mint a fenti idézetben azért nem, mert ez már nagyon túlzás) , de ezt még egyszer mondom, miért kell könyvben leírni? 
Az értelmesebb iker is olyanokat ír, hogy : "hazamentem, ettem egy narancsot nagyon fincsi volt" és a SzJG-vel ellentétben, az, hogy leírja a kajáját/ruháját nem csak egy kis szeletkéje a történetnek, hanem az egésze! Mintha valaki fogta volna, a legprimitívebb tizenévesek messenger beszélgetéseit és azokból egy történetet írt volna, minden javítás vagy szerkesztés nélkül, kis ugyanolyan stílusú kiegészítésekkel.
Menjünk tovább a szereplőkre. Luca a stréber, cserkész ( Magyarországon cserkész, csak így természetesen?), jó kislány. Zita, a laza, aki a ruhákkal és fiúkkal törődik csak. Mindketten, nagyon nagyon idegesítőek, kidolgozatlanok, primitívek, mindenen drámáznak, és 13-14 évesen 18- nak képzelik magukat, Zita ott marad éjszakára a barátjánál, 7-8-adikosként aztán kesereg a könyv végén, hogy a barátja megcsalta (!?!?). Próbálnak költőiek lenni de ez legtöbbször pocsékul sikerül, inkább meg se próbálták volna:
"S ez a csók, ez a legelső 
új fényt,
új reményeket,
új évet hozott az életembe…
Sőt, olyan boldog vagyok, hogy – költői szavaim után(...)"
A szüleik válása, alig viseli meg őket : 
"A gyerekek harmada elvált szülők gyermeke, nem tragédia. Különben is, akinek elváltak a szülei, kétszer kap ajándékot, és azzal a szülővel íratja alá a jegyeit az ellenőrzőben, amelyikkel akarja. Ráadásul a szülők nem foghatnak össze a gyerek ellen, mert nem mutatkoznak szívesen egymás társaságában. Ez azért nem is olyan rossz, ha belegondolok."
Ebben nincs tapasztalatom, de hallásból, nem ezt gondolja a gyerek, amikor a szülei válnak.
Mintha az előbb említett tinik beszélgetései mellé, még a facebookon keringő idézeteket is belerakta volna, hogy mégiscsak legyen pár oldal.:
"De most tényleg. Minek a suli? 
Matek: hallottak már a számológépről? 
Történelem: az én történelmem a tegnap, és tudom, mi történt akkor. 
Magyar: tudok beszélni, nem is keveset. 
Biológia: ismerem az állatokat, az osztálytársaimat. 
Testnevelés: tudok járni, ha kell, még talán futni is. 
Földrajz: észak, dél, kelet, nyugat. 
Nyelvek: mire való a Google-fordító?"
Egy önálló gondolata nincs szegény Vandának. 

Összefoglalva:

Történet: Semmi,annál is kevesebb és az se saját ötlet.
Eredetiség: Maga a szó is messzire kerüli.
Szereplők: Nincs személyiség, primitívek, össze-vissza döntésekkel.
Stílus: Fogod a fejed és sziszegsz közbe, hogy enyhísd kínjaid. Még egy idézet csak, hogy kínozzalak titeket, de ezzel megmentselek az esetleges elolvasásától: "Fehérrel is teljesen ki lennék elégítve."
Világ: nincs külön, de az azért meg kell említeni, hogy a felnőttek is hülyék benne, a világ, ha a könyv szerint lenne összeomlott volna. Bár ki tudja lehet, hogy ez tökéletesen leírja a világot (USA válsztás khm), és csak én vagyok túl optimista.
Szóval utáltam az egészet, úgy ahogy van. Csak az első részt olvastam, barátnőim csak a másodikat, osztoznak a véleményemen. Tesóm az egész sorozatot olvasta, ő nagyon szereti, volt vele jó pár parttalan veszekedésem erről.

Az író:

Meg kell említenem, Szűcs Vandát is külön, hogy hogy írhatott ilyet, hogy adta ki bárki. Vanda ugyanis most kábé 16 éves amikor ezt írja, akkor volt 13-14. És ez nagyon meglátszik. Hogy adhattak ki ilyen könyvet? Pénz, anyuci-apuci. Olvastam egy interjút vele, azt írja a SzJG olvasása előtt írta. Hát... nem hiszem, túlságosan hasonlít. Ami, mint ő is mondja, elkerülhetetlen a műfaj miatt, de olvastam már sok könyvet azonos műfajban, amik egyáltalán nem tűntek utánzásnak, ez igen. 
Aki ebben a műfajban akar olvasni magyar könyveket annak ezeket ajánlom, e helyett a ... próbálkozás helyett:
Hűvösvölgyi suli (szintén ikrek, ezért is hasonlít a könyvre, de persze a HS volt előbb, nem napló, de az életükről szól, én nagyon szeretem)
Szent Johanna Gimi (nem kell magyaráznom, van egy szép hosszú bejegyzésem róla ami itt megtekinthető, imádtam)
Balla Adrienn sorozat (szintén nagyon szeretem, itt inkább a nyomozós szálon van a hangsúly)
Időfutár (magyar szintén, rádiójáték leírata, van benne időutazás, de a korosztály ugyanaz)
Suli rémei (fantasy, azonos korosztály)

Értékelés: 0/10

NE olvasd el!
Ha mégis megteszed tudasd velem, hogy tetszet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

On Sai: Artúr (Szivárgó sötétség 3.)

Molyos adatlap Sziasztok! Derült égből villámcsapásként tudom, de új blogposzt született! Az első az évben! Tudom, csúnyán elhanyagolta...

Címkék

romantikus értékelés könyv fantasy kedvenc KMK ifjúsági a hónapban olvasott könyveim kritika vörös pöttyös sorozat Blogprojekt booktag havi összegző Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös történelem Üvegtrón angol nyelven VII.Könyvmoly Párbaj Árnyvadászok ACOTAR Joss Stirling On Sai kihívás komoly tündérek Harry Potter LOL karácsony lista Book A Sloth Box Leiner Laura Outlander Rubin Pöttyös időutazás manó könyvek scifi Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Summer Forever Projekt móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Könyvfesztivál Leigh Bardugo Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Jennifer L. Armentrout Kaméleon könyvek Kerstin Gier Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia horror karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Egymás szemében Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton a néma lány az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok frankenstein hans rosenfeldt harc a szalamandrákkal izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet mary shelley michael hjorth milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur sebastian bergman spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene