J. K. Rowling: Harry Potter


J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

J. K. Rowling: Harry Potter és a Halál ereklyéi

J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek

J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

Aki nincs tisztában a történettel nem látta vagy olvasta annak az egész SPOILER!

Történet:

Ki ne hallott volna Harry Potterről a varázsló illetve mugli világban? Az árva varázsló kisfiúról? A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola diákjáról? A kviddics csapat 100 éve legfiatalabb fogójáról? Aki megszólalásig olyan, mint az apja, csak a szeme, a szeme az anyjáé. Akikre nem emlékszik, akiket mindenki jobban ismer nála. Harry Potterről és két barátjáról Ron Weaslyről és a mugli származású de az iskola legokosabb diákjáról Hermione Grangerről? A kis túlélő harcáról a Sötét Nagyúr, Voldemort ellen? A harcról amit nem ő választott, hanem úgy sózták rá amikor sikerült túlélnie a gyilkos átkot ami megölte rengeteg embert, a szüleit és lerombolta a házukat? Ki ne hallott volna az iskola igazgatójáról Albus Dumbledore-ról? A Roxfort Kulcs- és Háztájőrzőjéről a félóriás Rubeus Hagridról? A kviddicsről? A legndás lényekről, mint például a hippogriffek? És Róla Akit Nem Nevezünk Nevén, Tudjukkiről, a Sötét Nagyúrról, Tom Denemről, Voldemortról?

Persze, hogy mindenki hallott róla, 7 könyv (+az új rész és a 3 kiegészítő ami nem tartozik hozzá a történethez) , 8 film és a valaha volt legnagyszerűbb, legkidolgozottabb világ gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A sorozat amiért rengeteg gyerek elkezdett olvasni. Szóval nem kell elmondanom miről van szó, mindenki tudja.

Hogy ismerkedtem meg vele?


Nem terveztem, hogy elolvasom, én már pont kívűl estem a nagy Harry Potter őrületnek, anyáék se olvasták. Mindig mondták, hogy a film ilyesztő, nem kicsiknek való. Nekem nem ez volt az esti mese. 

Két osztálytársam olvasta mire felmerült bennem 7. osztály előtti nyáron 12 évesen, hogy talán elolvashatnám. Akkor már egy másfél éve rendszeresen olvastam ifjúsági regényeket a SzJG-nek hála. 

Hát jó akkor nézzük meg benn van-e a könyvtárba? Meg is találtam. Ebből ilyen sok van és ilyen hosszú? Honnan tudjam, hogy melyik rész melyik, nincs beszámozva! Jó akkor irány haza, nem kérdezem meg a könyvtárost, mert miért is kérdezném? Akkor otthon felírtam netről a sorrendet. Vissza a könyvtárba, na jó , de nincs meg a 4.. Most mi legyen? Hát jó azért kiveszem az első hármat. 

Épp nyaraltunk a barátainkkal és családdal amikor elkezdtem olvasni. Ott a lány, aki fiatalabb nálam már olvasta, hát akkor méginkább el kell olvasnom!

És elolvastam az elsőt kb két nap alatt, aztán amikor végre hazaértünk, mert természetesen a 2. részt nem vittem magammal, a 2-at is és a 3-at. Egyszerűen magába szippantott, faltam az oldalakat. Na jó de a könyvtárba nincs idő elmenni és nincs meg a 4. rész. Akkor vedjük meg neten! Probléma megoldva, a sorozatot a 4. résztől telefonon olvastam. Elkezdtem az elsőt valamikor augusztus vége fele. A suli évkezdő táborában éjszaka, amikor egyébként se aludt senki, kiolvastam a Főnix rendjét, a szülinapomon Szeptember 6-án befejeztem a 6-at a végét pont a bulim előtt, megkönnyeztem. Buli végeztével kezdtem az utolsót. másnap befejeztem. És vége volt a sorozatnak. Egy év múlva amikor a tesóm is beleszerelmesedett megvettem a sorozatot fizikailag is.

Vélemény:

IMÁDTAM, IMÁDTAM, IMÁDTAM!!! Fantasztikus, lenyűgöző, utánozhatatlan, izgalmas, vicces, letehetlen, pörgős, fordulatos. 

A stílusa lenyűgöző, gördülékeny, könnyed. 

A világ a legkisebb részletekig kidolgozott. Ó igen a világ! Ahol seprűn repülnek, varázsló iskolába járnak, varázsolni tanulnak, varászpálcával az egészet legszívesebben magadhoz ölelnéd és köszönöd szépen elég a mugli világból, megyek a Roxfortba. De a bagolyra a levéllel hiába vársz így maradsz és elolvasod a könyvet, minnél többször. 

A Harry Potter kultuszkönyv lett, mindenhol ott van.

Voltam olyan szerencsés és elmehettem Londonba a 9 és 3/4 vágányra, képet a hatalmas sor miatt ugyan nem csináltam de a boltban jól bevásároltam és ez is elég volt. Valamir azért elmond a rajongásom mértékéről, hogy egy egész napnyi Londoni séta után amikor, már alig bírtam emelni a lábam, kilométerek óta csak csoszogtam, akkor bementem a Harry Potter boltba és minden fáradságomról megfeledkeztem! Visszafelé kezemben nagy szatyorral és jóval könnyebb pénztárcával (igen a bolt.. khm khm.. enyhén drága) szerintem még szökdécseltem is.

A Filmek:

Szerintem a filmek is nagyon jól sikerültek bár a hangulat nem igazán egyezik helyenként a könyvvel, de attól még nagyon jó filmek. A szereplők tökéletes választások az elején mindenképp. A 4. részben Harry kicsit fura hosszú hajjal aztán kicsit később csinálták meg az 5-et ott meg hirtelen nagyon furán néz ki. Ha valaki olvasta már a könyvet bátran ajánlom neki, de előbb olvassa el mindenképp!

A kedvencek:

A 30 napos Harry Potter kihívásom teljesítése pont ide illik:
 •  Melyik a kedvenc könyved a sorozatból? Nekem a kedvencem a 6. rész a Harry Potter és a félvér herceg. Azért mert ez a többihez képest olyan mint egy állomás amin az utolsó rész előtt megpihensz és csak bővíted az ismereteidet a történettel, a világgal kapcsolatban de úgy igazán nem sok történik. Plussz azért is ,mert Harryt itt éri a legkevesebb atrocitás a többiektől és ez felüdülés az előző részhez képest. Thesztrál szőrnyit lemaradva mögötte az Azkabani fogoly.
 • Melyik a legkevésbé kedvelt részed a sorozatbol? A 2. Egyszerűen csak nem jön be.
 • Ki a kedvenc karaktered? A kedvenc karakterem( a három főszereplőt nem számolva) Luna Lovegood.Azért, mert mindenkivel kedves , nem szégyelli , hogy különc és nem veszi a szívére társai értelmetlen piszkálódásait, de még csak meg sem haragszik rájuk. Szórakoztató karakter és hűséges barát a többi szereplőnek.
 • Ki az a karakter akit a legjobban utálsz? Akit legjobban utálok az Dolores Umbridge, mert hatalommániás, öntelt, aranyvérmániás, túl rózsaszín, túl cicás, gonosz, kíméletlen és teljesen őrűlt.
 • Mi volt szerinted a sorozat legszomorúbb pillanata? Szerintem a legszomorúbb pillanat Dumbledor temetése vollt. Nem vagyok az a könyveken sírós fajta , de ezt én is megkönnyeztem kicsit.
 • Ki a kedvenc tanárod? A kedvenc tanárom Lupin, kár, hogy csak egy évig tanít. Azért, mert az összes gyerekkel egyenlően bánik, bíztatja őket és az első sötét varázslatok kivédése tanár aki normális dolgokat tanít.
 • Ki az a tanár, akit legkevésbé kedvelsz? Én legkevésbé Pitont szeretem, mert csak a saját házának kedvez a többit meg még hátráltatja is. Tudom sokan szeretik őt és tényleg nagyon hát... meglepő és megható ami kiderül róla, de velem ez nem feledteti el a másik 6 évet.
 • Melyik a kedvenc tantárgyad? A kedvenc tantárgyam a sötét varázslatok kivédése, mert ez a legizgalmasabb.
 • Melyik a legkevésbé kedvelt tantárgyad? A legkevésbé kedvelt tantárgyam a Bűbájtörténet ilyen tanárral és így, hogy senki se figyel, semmi értelme.
 • Melyik a kedvenc boltod az Abszol úton? Kedvenc boltom Ollivander pálcaboltja, olyan izgalmas lehet pálcát venni. Úgy vennék egyet!
 • Melyik az a karakter, akit a halála után legjobban hiányoltál? Fred. Nekem ők Georgdzsal annyira egyformák voltak olyan mintha mindketten meghaltak volna.
 • Melyik könyvnek a legjobb a borítója? A tűz serlegének, tetszik az a zöld alapon aranyló csillámlás.
 • Melyik Trimágus Tusa próba a kedvenced? Az utolsó az nagyon változatos és igazi próbatétel nagyon összetett.
 • Ha rangsorolnod kéne a házakat a legszimpatikusabbal kezdve, milyen sorrendet állítanál fel?Griffendél , Hollóhát, Mardekár, Hugrabug
 • Ki a kedvenc animágusod?Sirius.
 • Melyik a kedvenc horcruxod? A napló, mert az a legtrükkösebb.
 • Melyik az a szereplő, akiről többet szerettél volna olvasni? 
  Hát igazábol nem egy hanem kettő,mert a Weasley ikrekről szívesen olvastam volna többet.
 • Mi a sorozat legviccesebb pillanata? 
  Számomra a legvicccesebb egy teljesen átlagos tanulós délután , amikor a tűz serlegében jóslástan házit kell írniuk és maguk találnak ki jóslatokat,amiben minimum hetente egyszer szörnyethalnak. Amire aztán kitűnőt kapnak .
 • Mi a sorozat legmeghatóbb pillanata? Dumbledore halála és temetése.
 • Milyen pozíciót szeretnél betölteni egy kviddicscsapatban? Fogó szeretnék lenni , mert bármennyire is mondják nekem ez tűnik a legbiztonságosabbnak és elég félős vagyok mindenfele sportban .
 •  Melyik a kedvenc varázslényed? 
  A kedvenc varázslényem a főnix, mert fenséges, gyönyörű, újjá tud születni, hasznos és valahogy az emberek fölött áll .
 • Mit gondolsz, mi lenne a te patrónusod? Egy papagáj kiskorom óta vonzódok hozzájuk , de sose tartottam egyet se , még csak nem is tudok sokat rólik, de szerintem mégis az lenne.
 • Melyik a kedvenc filmed? 
  Kedvenc filmeme az Azkabani fogoly,mert olyan jó a hangulata.
 • Melyik filmet szereted legkevésbé? A titkok kamráját, ilyesztő.
 • Melyik a kedvenc mágikus képességed? Vagy a repülés vagy a hoppanálás/dehoppanálás.Nem tudok dönteni.
 • Ki a kedvenc Dursley családtagod? 
  Petúnia néni, főleg amikor kifakad és Lilyről beszél.
 • Melyik a kedvenc varázslatod? Capitulatus , mert anélkül nyered meg vele a párbajt , hogy a másiknak ártanál . E mellett még a Petrificus totalus, ugyanazon okból.

Ajánlom gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt!

Értékelés: 10/10***

Olvasd el! Nem lehet kihagyni!

A Harry Potter és az elátkozott gyermekről később hozok értékelést amint kiolvastam magyarul is.

Kiemelt bejegyzés

Colleen Hoover: Confess

Molyos adatlap Sziasztok! Kevés bejegyzés és még kevesebb értékelés került ki mostanában a blogra, szóval megkérdeztem molyon miről szer...

Címkék

értékelés könyv romantikus kedvenc fantasy KMK ifjúsági kritika sorozat vörös pöttyös Blogprojekt booktag Sarah J. Maas a hónapban olvasott könyveim film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös történelem Üvegtrón VII.Könyvmoly Párbaj ACOTAR Joss Stirling havi összegző kihívás komoly Árnyvadászok Harry Potter LOL On Sai lista tündérek Book A Sloth Box Leiner Laura Rubin Pöttyös karácsony manó könyvek Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Outlander Summer Forever Projekt időutazás móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angol nyelven angyalok ikrek krimi scifi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Kaméleon könyvek Kerstin Gier Könyvfesztivál Leigh Bardugo Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jennifer L. Armentrout Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok harc a szalamandrákkal horror izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene