A holló évszázada - Történetek a Hunyadiak korából

Képtalálat a következőre: „a holló évszázada”




A (számomra legalábbis) nagysikerű Sár, vér, levendula folytatásaként kölcsönkaptam ezt a könyvet is. Az előző részéről már írtam kritikát, itt belenézhettek! A holló évszázadáról is külön-külön, novellánként írok, hiszen mindnek más az írója és a hangulata.

Bányai Ilona: Az öreg
A rövidke novella egy darabig nagyon meseszerű, de a végén egy nagyot fordul az egész történet. Nekem személyesen nagyon tetszett.

Losonczy Attila: Hollószárny a félhold felett
Már a cím is nagyon jól leírja a Hunyadiak korát, ha pedig tovább olvassuk, még jobban megismerjük a török uralom éveit. A vége ennek is teljesen váratlan, meghökkentő.

Roszicska László: A látszat mögött
A történet valósághű, a végén pedig nincs nagy csavar, de így is elég ütős volt. Besúgókról lévén szó, a címet itt is jól eltalálták.

Albert Tamás: Törött szárnyú holló röpte
Talán az első novella, ami nem nagyon nyerte el a tetszésemet. A történet Hunyadi László kivégzésével zárul, és igazából semmi váratlan nem történik benne. Nekem kicsit unalmas volt.

Palatinus Lili: Részletek Podjebrád Katalin naplójából
Mátyás király első feleségének naplója. A címből tökéletesen lehet következtetni a tartalomra: a királyné örökíti meg mindennapjait az írásban. Az egész nagyon valósághű, és nagyon tetszett, mert sok háttérinformációt lehet belőle megtudni a királyi palota életéről.

Szilvásy András: Huszita Kesergő
A novella Szabács ostromának történetét meséli el egy cseh zsoldos szemszögéből. Izgalmas, jól bemutatja egy katonai tábor és az ottani emberek helyzetét. A végét nem zárja le egyértelműen az író, de ettől csak érdekesebb lesz.

Sárgai-Szabó Anna: Lakoma
Ez egy életszerű, de kicsit brutális történet. Mátyás egyik szakácsa a főszereplőnk, aki rémes tetteiért végül elnyeri méltó büntetését. Nekem nagyon tetszett.

Varga Csaba: Mátyás vadászik
Ebben a novelláskötetben is találtam egy művet, amit sehogy sem tudtam befejezni: ezt. Igaz, hogy ez talán a legrövidebb mind közül, de egyáltalán nem tetszett. Az egész leírás, nem találtam semmi párbeszédet, és így csak másfél oldalt olvastam el. A végén sincsen csavar, ami megragadhatta volna a figyelmemet.

Pollák Gergő: Hypatia könnyei
Az előző kötetben ennek az írónak nem fejeztem be a novelláját: egyszerűen nem kötött le. Viszont ez a mű! A legnagyobb kedvencem lett az egész könyvben. Egyszerűen nincsenek rá szavak, hogy mennyire vicces és mégis komoly.
(Novellám szereplői részben kitalált alakok, a szövegben csúnya szavak találhatók, olvasását semmilyen korosztálynak nem ajánlom) - ez áll a mű előtt. Ez az egyik legfrappánsabb bevezető, amit valaha olvastam. Részben igaz is, de kötelező elolvasni!

Pruzsinszky Sándor: Röpte a hollónak
Ez lett a második kedvencem. Mátyás haldoklását és utolsó gondolatait írja le, és szerintem zseniális. A vége is nagyon ütős, és megrázó.

Sáfrány Mónika: Gyűrű
Ebben a novellában az a legérdekesebb, hogy egy gyűrű szemszögéből ismerhetjük meg a Hunyadiak történetét. Ettől tényleg egyedi a mű, és bár sok benne a leíró rész, és néhány történést nehéz megérteni, nagyon tetszett. Ehhez viszont tényleg kell némi történelmi ismeret.

Zsibriki Vörös József: Magyar csillagok alatt
Ez a történet szinte beillik egy jó fantasynak is. Az események ugyan igazak benne, de Nona, Decima és Morta kitalált karakterei személyesítik meg a sorsot. Szerintem nagyon tehetséges az író, mert a novella egyszerre zseniális, izgalmas és megrázó.

Ez a kötet is nagyon tetszett, akárcsak a Sár, vér, levendula. Nem tudnám megmondani, hogy melyik a jobb, hiszen teljesen más korról van benne szó, és a legtöbb író is különbözik. Ezt a részt is ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmi regényeket, és van halvány fogalma arról, hogy ki az a Mátyás, Beatrix, Zsigmond, Podjebrád Katalin vagy Vlad Tepes. Olvassátok el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

On Sai: Artúr (Szivárgó sötétség 3.)

Molyos adatlap Sziasztok! Derült égből villámcsapásként tudom, de új blogposzt született! Az első az évben! Tudom, csúnyán elhanyagolta...

Címkék

romantikus értékelés könyv fantasy kedvenc KMK ifjúsági a hónapban olvasott könyveim kritika vörös pöttyös sorozat Blogprojekt booktag havi összegző Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös történelem Üvegtrón angol nyelven VII.Könyvmoly Párbaj Árnyvadászok ACOTAR Joss Stirling On Sai kihívás komoly tündérek Harry Potter LOL karácsony lista Book A Sloth Box Leiner Laura Outlander Rubin Pöttyös időutazás manó könyvek scifi Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Summer Forever Projekt móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Könyvfesztivál Leigh Bardugo Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Jennifer L. Armentrout Kaméleon könyvek Kerstin Gier Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia horror karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Egymás szemében Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton a néma lány az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok frankenstein hans rosenfeldt harc a szalamandrákkal izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet mary shelley michael hjorth milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur sebastian bergman spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene