Richelle Mead: 1. Vámpírakadémia


"Könnyű figyelni, ha senki sem veszi észre az embert."
Miután elolvastam ezt a könyvet, nem akartam blogbejegyzét írni róla, de aztán rájöttem, hogy Könyvmoly Párbaj listámon rajta van így muszáj lesz. Itt is van.
A Vámpírakadémia Richelle Meadtől a Vámpírakadémia sorozat első része.

Történet:

Történetünk ott kezdődik, hogy a két éve bujkáló Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt elkapják az őrök, Dimitrij Belikov vezetésével és visszaviszik őket a Montana erdőségeiben megbúvó Szent Vlagyimir Akadémiára
Mialatt szökésben voltak, sok minden megváltozott. Lissa helyett új mora van a királyi sarjak figyelmének a központjában, Mia. Mia nagyon utálja Lissát, visont az utóbbinak fogalma sincs róla miért. 
Roset játszó Zoey Deutch
Rose büntetést kapott a szökésért. Próbaidőre tették, vagyis egy kihágás és repül az iskolából, szobafogságot kapott és, amikor nem órákon van, akkor különórákat kell vennie a jóképű új testőrtől Dimitrijtől. És akkor még örülhet, mert legalább  nem rúgták ki, amit csak a különleges kötésnek köszönhet Lissa és közte.
Reménykednek, hogy most elég lesz a diákokkal és a szokásos iskolai dolgokkal megküzdeniük és nem ismétlődik meg az, amiért megszöktek. De természetesen tévednek...

„Időnként magányosnak fogjuk érezni magunkat. Időnként el kell halasztanunk a szórakozást. Lehet, hogy nem tudjuk azt az életet élni, amit szeretnénk. De ennek így kell lennie. Megértettük egymást, megértettük, hogy másokat kell védelmeznünk. A mi életünk soha nem lesz könnyű.” 
Vélemény:

Jó volt, tetszett. 
Rövidebb, mint gondoltam. 
Érdekes volt, szokatlan. 
Lissát játszó Lucy Fry
Valamiért végig olyan érzésem volt, mintha egy kiegészítő könyvet olvasnék, mert az eredetinek Lissa a főszereplője. Nyilván tudom, hogy ez az eredeti, de Rose tipikusan A Barátnő, akinek a szemszögéből, nem látjuk a dolgokat maximum kiegészítő kötetekben. Lisa volt a főszereplő, nem Rose. Ez tette szokatlanná számomra, de tetszett. 
Már korábban láttam a filmet, így nem értek meglepetésként a dolgok, de az már elég rég volt, nem emlékeztem mindenre. Szerintem a film is jó lett belőle, nem emlékszem, hogy nagyon megváltoztatták volna. 
Egyáltalán nem éreztem klisésnek, vagy szokványosnak, pedig arra számítottam. 
A történet nem volt kimondottan izgalmas, de unalmasnak se mondtható a vége is meglepő volt (lett volna). 
Rose igazi kemény lány, aki ha beszólnak neki, vagy estleg Lissának, akkor már ugrik is és üt, talán fenyegetőzik kicsit még előtte. Nem sajnáltatja magát. Mindennél fontosabb neki Lissa.
"Lissa mindig is rendszeresen járt misére. Én nem. Nekem volt egy határozatlan idejű megállapodásom Istennel: én hajlandó vagyok hinni benne – már úgy nagyjából –, amíg ő hagy engem aludni vasárnaponként."
Lissa gyenge kis hercegnő, nagy hatással van rá bármilyen bántás, nem bírja, ha ártatlanok, mondjuk állatok szenvednek a közelében. Igazán jó szíve van, de könnyen kiborul, tényleg érzékeny. Ennek ellenére ő is megtenne bármit Roseért.
"– Tavaly dolgozatot kellett írnom Oroszországból és a Szovjetfúzióból.– Szovjetunióból."
A szerelmi szálak tetszenek. Lissáé egyértelműen. Roseé már kicsit nehezebb kérdés, de igazából nem volt vele bajom, kiváncsi vagyok mi lesz a továbbiakban vele. 
A bonyodalom a már pár könyvből ismert, elavult kormányzás, ezért veszélyes ellenség. Ez nem új, de meglátjuk mit hoznak ki belőle. 
Elolvasom a következő részt is.

"És időnként, ha nagyon szerencsém volt, egyenesen rám mosolygott. Valódi mosollyal, nem pedig azzal a gúnyossal, ami a bőven osztogatott szarkasztikus megjegyzéseinket kísérte."
A vámpírok a könyvben:

A könyvben három fajta vámpír van. 
Az elsők a Morák, ők a nemesek, Harry Potteresen mondva ők az aranyvérű vámpírok, közülük kerülnek ki a királyi családok. 
A másodikak a Dampírok, akik egy mora és egy ember vagy egy mora és egy dampír gyerekei. A dampírok elsődleges feladata, a morák védelme, ők a testőrők. 
A harmadik faj maga szolgáltatja a bonyodalmat, ugyanis ők a rossz vámpírok, az ellenség, a strigák. A strigák olyan vámpírok, akiket vagy megharapott egy striga vagy maga akart strigává válni, ezért megölt egy embert vérszívás közben. Ők vadásznak a morákra, ezért azok egyre fogynak, de a dampírok testőr lévén meg még gyorsabban. 


10/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

On Sai: Artúr (Szivárgó sötétség 3.)

Molyos adatlap Sziasztok! Derült égből villámcsapásként tudom, de új blogposzt született! Az első az évben! Tudom, csúnyán elhanyagolta...

Címkék

romantikus értékelés könyv fantasy kedvenc KMK ifjúsági a hónapban olvasott könyveim kritika vörös pöttyös sorozat Blogprojekt booktag havi összegző Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös történelem Üvegtrón angol nyelven VII.Könyvmoly Párbaj Árnyvadászok ACOTAR Joss Stirling On Sai kihívás komoly tündérek Harry Potter LOL karácsony lista Book A Sloth Box Leiner Laura Outlander Rubin Pöttyös időutazás manó könyvek scifi Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Summer Forever Projekt móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Könyvfesztivál Leigh Bardugo Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Jennifer L. Armentrout Kaméleon könyvek Kerstin Gier Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia horror karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Egymás szemében Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton a néma lány az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok frankenstein hans rosenfeldt harc a szalamandrákkal izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet mary shelley michael hjorth milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur sebastian bergman spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene