Emily Murdoch: Ha megtalálsz


"Anya mindig azt mondja, mindegy, milyen szegény a' ember, mindegy, hogy módos vagy éppen nincstelen, hogy a küszöböt rágja, vagy a templomban egerészik, a legjobb dolgok a' életben ingyen vannak."
Történet:

15 éves Carey egy lakókocsiban él, egy nemzeti park közepén, 6 éves húgával Jenessával és mentálisan beteg anyjával, aki időnként hónapokra eltűnik. 

Itt élnek 10 éve. Ez alatt az idő alatt 2-szer, ismétlem összesen 2-szer (!!!) voltak lányok a városban. 1-szer ők is mehettek vásárolni, 1-szer pedig Jenessát vitték pszihológushoz, mert abba hagyta 5 évesen a beszédet és az anyjuk nem tudta miért. De a lányok jól tudják, hogy miért csak Carey nem hajlandó róla tudomást venni, Jen meg ugye nem beszél. 

A könyv elején az anyjuk már nagyon rég van távol, ilyen hosszú időre még sose ment el. Kezdenek kifogyni a kajából, ami sosem volt sok, és főleg nem változatos, főként konzerves babból állt. Ekkor talál rájuk egy férfi, aki az apjuknak mondja magát és egy szociális gondozó nő. Van náluk egy levél az anyjuktól, amiben elmondja, hogy ott hagyta a lányait az erdőben és nem tudja tovább a gondukat viselni (mintha eddig azt tette volna!?)

Akarva akaratlan velük mennek a valós világba, amit Jennessa szinte sosem látott, Carey meg szinte teljesen el felejtett. Jen könnyebben alkalmazkodik, mert még kicsi, de Carey-nek komoly próblémákkal kell szembenéznie. 

Közben a múlt elhalgatása egyre lehetetlenebbé válik számára, de, mi lesz ha kiderül? Ha kiderül mi történt azon a fehér fényes éjszakán? 

Vélemény:

"Én is ölni tudnék azért a hamburgerért meg trumixért, ami, ha jól emlékszem olyasmi, mint egy iható fagyi. A hamburgerről és sültkrumpliról nem sokat tudok. A hamburger nevéből kiindulva csak finom lehet, jó nagy falatokban kell enni, hamm-hamm. A krumpli mókás szó, és sütve minden finom, úgyhogy ez egy mókás sült valami lehet, amit a hamburger mellé kell enni."
Ez a könyv, hűha. Nem volt nekem való. Határozottan nem készültem fel rá és nem számítottam, hogy ilyen lesz.

Kölcsönbe kaptam egy barátnőmtől, de a fülszövegen kívűl, nem volt hajlandó elárulni mást róla, így nem tudtam mire számítsak. Azt hittem ilyen laza kis sztori lesz, nyomozás, talán kis krimi. Bár molyon is többször megnéztem a fülszövegét, de valahogy a címkéket nem láttam meg, hiszen sosem nézem. Pedig itt kellett volna. Akkor észrevettem vona, hogy nagyon másról szól a könyv, mint gondoltam. Ezek a hozzás tartozó címkék:      .

Hát igen így kicsit ledöbbentett a könyv.
Sosem olvastam még ilyet. Nem az én műfajom. Nevetni, szórakozni, kikapcsolódni szeretek egy könyvön. De ez teljesen letaglózott.

"Hallgatással válaszolok, és máris megízlelem a csend hatalmát. A szavak fegyverek. A fegyverek erősek, akár csak a ki nem mondott szavak. Ahogyan a nem használt fegyverek."
Maga az alaphelyzet. Egy erdőben élnek 10 éve !!!! Az anyjuk rendszeresen magára hagyja őket, hetekre, hónapokra. És ez a legkevesebb és a legjobb, amit tesz, komolyan. És miért? Mert beteg, drogfüggő, ezért ilyen helyzetbe hozza a gyerekeit, akik élhetnének jobban!

Voltak olyan részek benne, aminél legszívesebben takaró alá bújtam volna és ott ismételgettem volna magamban, hogy "velem ez nem történhet meg, velem ez nem történhet meg!". Nagyon durva ez a legjobb szó, amit találtam rá, durva. Durva és undorító és szegények és fúj már!! 

" – A zene híd – mondja anya, a met füstje bekúszik a hegedűm húrjai alá, a kottáim úgy függnek a faágakon, mint díszek egy karácsonyfán. – Összeköti a' embereket valami feljebbvalóval, a zene kimondja azt, ami kimondhatatlan."
Jó ezt most nagyon értelmesen megfogalmaztam.

Kiakadtam, de mentségemre legyen mondva, hogy ez az első könyv, amit olvastam és ilyen kemény témát taglal. Biztos vagyok benne, hogy ennél vannak sokkal durvább sztorik és könyvek, de az én kis lelkemnek ez is több volt, mint elég.

Mivel eddig csak nyafogtam, most igykszem azt félretenni és írni valami, elfogadható véleményt.
A szereplők jól kidolgozottak, van, akit a szívedbe zársz (Jenessa) van, akire felnézhetsz (Carey) és van, akit utálhatsz (az anyjuk). Az apjuk is egy szimpatikus karakter, igazán igyekszik meg minden. 

Ennyi ennél többet nem tudtam összeszedni róla.

10/5 (tényleg kiakadtam, de a kivitelezés a lehető legjobb)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

Év összegzés 2018

Sziasztok! Nagyon, nagyon gyorsan eltelt ez az év is. És a következő is ilyen gyorsan fog, ez már csak így megy. Nekem jó évem volt. :) So...

Címkék

értékelés könyv romantikus fantasy kedvenc KMK ifjúsági kritika vörös pöttyös sorozat Blogprojekt booktag a hónapban olvasott könyveim Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare havi összegző Üvegtrón Arany pöttyös történelem VII.Könyvmoly Párbaj Árnyvadászok ACOTAR Joss Stirling kihívás komoly tündérek Harry Potter LOL On Sai karácsony lista Book A Sloth Box Leiner Laura Rubin Pöttyös angol nyelven manó könyvek Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Outlander Summer Forever Projekt időutazás móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Leigh Bardugo Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi scifi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Kaméleon könyvek Kerstin Gier Könyvfesztivál Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia horror karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Egymás szemében Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jennifer L. Armentrout Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton a néma lány az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok frankenstein hans rosenfeldt harc a szalamandrákkal izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet mary shelley michael hjorth milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur sebastian bergman spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene