Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István: 1.: A körző titka


"Tudod, Zsófi, azt hiszem, nekem még nem volt egyetlen normális barátom sem Szeged előtt."
Az Időfutár eredetileg egy ifjúsági rádiójáték volt a Kossuth rádióban, amit Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea írt át 6 részes regénysorozattá. A Tilos az Á Könyvek kiadó adta ki. Én most az első részről írok, de mivel már az összeset olvastam és imádtam, nem sokára jön a többi is.

Történet:

A első rész történet egy átlagos lánnyal Hannával kezdődik, aki a szüleivel épp most költözött a fővárosba Szegedről az apja munkája miatt. 

Hanna utálja a folytonos költözést és Szegedről különösen nem akart eljönni, hiszen ott él a legjobb barátnője Zsófi. Zsófi szuperokos, és kereksszékes. (Ez kicsit fura leírás volt, de tényleg ez a kettő legjellemzőbb tulajdonsága, nem mintha a kerekesszékesség tulajdonság lenne, de értitek.)

Amikor megérkeznek furcsa dologra lesz figyelmes, nem arra, hogy lomtalanítás van, bár ez is része a dolognak, hanem arra, hogy egy öreg guberáló az egyik szemétkupacban turkál, talál valamit, beszélni kezd hozzá és az a valami válaszol. 

Aznap megtalálja azt a valamit az utcán és kiderül, hogy az egy rozsdás körző és látszólag képtelen bármiféle hangkiadásra. Ekkor kezdenek érdekessé válni az események. Mi köze van a rejtélynek a szabadkőművesekhez, Bécshez és a Sakkozó törökhöz? 

Hanna beleveti magát a nyomozásba az internet, Zsófi, az új osztálytársa, a hallgatag Tibi és az öreg ócskás (alias guberáló) segítségével. Miért tűnik úgy, hogy a titoknak Bujdosónéhez a rettegett töritanárhoz is köze van? 

"–Irány a Természettudományi Múzeum! – dirigált a dementor. – Hol van Ervin? – Itt vagyok! – hangzott a válasz a kanapé mögül.– Mit csinálsz te ott, fiam?– Fekvőtámaszozom – zihálta Ervin, akire úgy tűnik, máris nagy hatást gyakoroltak a cserkészek."
Miért kell mindenkinek az az ócska körző és miért nem tud Hanna se megválni tőle?

Vélemény:

Előszőr engem a borítója nyert meg, tetszett ez a fehér alapon egyszerű könyvhez kötődő ábrák meg nevek kinézet. Minden kötetnél külön kis kihívás volt nekem, rájönni, hogy miért is került egy-egy a borítóra. 

Még abban az időben olvastam, amikor épp csak elkezdtem sokat olvasni, körülbelül fél évvel a Szent Johanna Gimi első elolvasása után (mert utána fél évig újraolvastam őket körbe-körbe :D). És ez csak bíztatni tudott még több könyv olvasására, ezután már nem csak ifjúsági, gimis könyveket olvastam, hanem bejött az időutazás, történelem is.

Nagyon jó a stílusa, könnyed, egyszerűen olvasható, bár itt az első kötetnél még nem tetszett annyira.

"– Tudja, Hanna, a sakkban néha vannak olyan partik, mikor végig vesztésre kell állnunk ahhoz, hogy végül be tudjuk húzni a mattot. A legnehezebb játszmák egyike. Végig el kell tudni viselni, hogy bugrisnak nézzenek, ügyet lennek, vesztesnek, bolond hajléktalannak. De az nevet, aki a végén nevet."
A történet itt épp csak elindul, de itt is rengeteg a nyomozás, felderítés, izgalom. Olyan ez az első rész, mint egy társasjátékban az a rész, amikor valamit tenned kell (mondjuk 6-ost dobni az egyszerűség kedvéért), hogy egyáltalán elkezdhesd a játékot. Ez is ilyen. Meg kell fejtened, illetve Hannáéknak meg kell fejtenie titkokat, hogy belecsöppenhessenek a kalandba, ami csak a következő részben veszi kezdetét. Itt még végig szinte kiszállhatnának, de nem teszik, így a továbbiakban nem lesz más választásuk, mint végigjátszani. Ennek ellenére, hogy ez csak bevezető, máris izgalmas és nagyon rejtélyes.

"– Itt nem köpködünk, Kobak! – szólt rá a Mester.– Miért? – érdeklődött a fiú.– Mert ez egy kulturált város. Itt finom emberek laknak.– És mit csinál a finom ember a nyálával?– Lenyeli.– Fúj!"
A szereplők közül Hannát, Zsófit, Sándort bírom. Szabika, Edina, meg még pár iskolatárs túl egyszerű, erőltetett. Tibit se annyira bírtam. Bujdosóné is jó karakter, de természetesen nem szeretem.
"–Segítség!– a fiú feltépte az ajtót, és kirohant a lépcsőházba.  –Ervin?– hangzott kintről Bujdosóné meglepett hangja. – Mindig is tudtam, hogy rajonganak értem a diákjaim, de ez a reakció azért kicsit erős."
Nagyon tetszik az egész sorozatban, a történelmes szál, amit itt a bécsi nyomozás, a szabadkőművesek után. Sok mindennek én is utána olvastam, hogy mi volt tényleg úgy, mi fikció.

Az egyik legjobb a sorozatban és azt már itt is megtaláljuk, a humor. Hanna is humoros, a többi szereplő is. Végig röhögtem az egész könyvet, akkor is, amikor rosszul állt a szénájuk, mert a gonosz szereplők is viccesek és szorult helyzetben se veszíti el senki a humorérzékét.

" – Tudod, kik azok a szabadkőművesek? – Mi van?– A szabadkőművesek – ismételte meg Hanna.Tibi a fejét vakarta.– Akik… oda építkeznek, ahová akarnak?"
A vége viszont! Hihetetlen, hogy milyen függővége van! Szerencsétlenségemre még nem jelent meg a következő rész, amior olvastam, így várnom kellett pár hónapot. Ennek a résznek van az egyik legnagyobb függővége a sorozatban.

Nagyon szerettem ezt is, az egész sorozatot meg imádom, a kedvencem lett.

Ajánlom bátran, olyan 10-12 éves kortól.

Rödönyi Csilla rajzai a képek.

Értékelés: 10/8 (nagyon jó volt, de pontosan 


tudom, hogy jobb is tud lenni)

Olvasd el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

Michael Hjorth - Hans Rosenfeldt: A néma lány (Sebastian Bergman 4.)

Sziasztok! A blogunk szülinapján (tegnap) akartam egy új bejegyzéssel jelentkezni, de úgy alakult, hogy csak ma posztolom. A lényeg, h...

Címkék

értékelés könyv romantikus kedvenc fantasy KMK ifjúsági kritika sorozat vörös pöttyös Blogprojekt booktag a hónapban olvasott könyveim Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös havi összegző történelem Üvegtrón VII.Könyvmoly Párbaj ACOTAR Joss Stirling kihívás komoly Árnyvadászok Harry Potter LOL On Sai lista tündérek Book A Sloth Box Leiner Laura Rubin Pöttyös karácsony manó könyvek Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Outlander Summer Forever Projekt angol nyelven időutazás móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi scifi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Kaméleon könyvek Kerstin Gier Könyvfesztivál Leigh Bardugo Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jennifer L. Armentrout Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok harc a szalamandrákkal horror izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene