Eric Lindström: Nem ​a szemeddel látsz

Molyos adatlap
"Nem lehet valakinek bekötni a szemét, elvezetni valahová, és várni a meglepetést, ha a szemkötőt nem veszik le."

Sziasztok!
Nagyon lassan, de biztosan gyarapodik a remek vaksággal/süketséggel foglalkozó művek általam olvasott/látott listája. Engem ugyanis nagyon érdekel a téma és szívesen olvasok ilyen könyveket, nézek ilyen filmeket, amenyiben nem jár együtt súlyos depresszióval. A mai könyv egy szórakoztató és érdekes olvasmány volt. Mindenkinek ajánlom. Nézzük is miről van szó!

Fülszöveg:
Parker Grantnek nincs szüksége a szemére ahhoz, hogy átlásson rajtad. Ezért alkotta meg a szabályait is: ne bánj vele máshogy csak azért, mert vak, de soha ne élj vissza a helyzettel! Ha egyszer hibázol, nincs több esélyed.
Amikor Scott Kilpatrick, a fiú, aki összetörte a szívét, újra megjelenik az életében, a lány tudja, csakis egyet tehet: olyan durván tudomást sem vesz róla, hogy fájjon. Van elég dolga így is: be akar kerülni a gimis futócsapatba, tanácsokat kell adnia fájdalmasan naiv osztálytársainak és meg kell birkóznia az élet adta újabb és újabb feladatokkal is. Ám hamar bebizonyosodik, hogy a múltja elől nem menekülhet. Ahogy többet és többet megtud arról, valójában mi történt – Scottal és az apjával is –, egyre jobban elbizonytalanodik, vajon tényleg minden az-e, aminek látszik.
A Nem a szemeddel látsz azokra a vakfoltokra világít rá, amelyek mindannyiunk életében ott vannak, akár látók vagyunk, akár nem.
A kamaszkor legszebb könyve.


Vélemény:
IMÁDTAM!! 
Parker egy nagyszerű főszereplő a rengeteg hibájával együtt. Szarkasztikus, őszinte, kitartó, erős. Sokszor önközpontú, de ezen nem kell meglepődni, nehéz lehet úgy másokra figyelni, hogy nem látod őket. Igaza volt már nem is tudom kinek elég végletes személyiség. Vagy utál valakit, vagy teljes szívéből szeret. Én szerettem őt, remek karakter. Felszabadító érzés volt, hogy megmondta az embereknek, amit gondolt nyíltan, őszintén, kegyetlenül. Humoros, őszinte, kiáll magáért és nem szenved sokat mégse tökéletes, vannak hibái. Ezekből egyenesen következik, hogy kedvenc női főszereplők listámra felkerült. Ja, igen a listája is nagyon tetszett, nagyszerű jellemrajzot ad róla. Elolvashatjátok a poszt alján. Imádtam a stílusát is a szemkendőit, a hozzáállását az élethez és szinte mindenhez.
"Scott Kilpatrick. Parker Grant egyes számú ellensége."
Scott aranyos és törődő. Nagyon-nagyon sajnálom, hogy róla és a kapcsolatukról nem tudtunk meg többet. Ő az a tipikus teljes szívével szerető fiú, szerettem. 
"Scott Kilpatrick. Az első szabály megszegője. Alávetve a végtelenedik szabálynak, mindörökre."
Az egész történet nagyon valóságos, nem cukormázas, nem valóságtól elrugaszkodott. Mindennapi, életszerű. 
A stílusa könnyed. Nagyon gyorsan olvasható. Konkrétan délelőtt, amikor a karácsonyi ajándékaim fotóztam, kicsit belelapoztam, már akkor beszippantott, ezért vittem magammal mamáékhoz. Ott a karácsonyozás után elkezdtem olvasni és arra eszméltem este 8 körül otthon, hogy vége a könyvnek. 
A borítója nem rossz, de nem is tetszik különösebben. Amíg nem kezdtem el olvasni azt hittem egy fiú van rajta :D. Viszont nagyon tetszik, hogy braille írással is ki vannak írva egyes dolgok, például a cím. A cím... hát nem az angol fordítása az tuti. Az eredeti címe Not if I See You First, ami a könyvben megismert párbeszéd második mondata. 
"– Akkor holnap látlak! – kiált utánam.
A szabad kezemmel a fejem fölött intek hátra.
– Vagy én téged!"
Szóval az angol cím inkább ez a Vagy én téged, szó szerint Nem ha én látlak meg először .  De a Nem a szemeddel látsz is egy szuper cím, hiszen ez van a kitűzőjén.

Rendkívül érdekes volt. Engem az Emma meg én óta nagyon érdekelnek a vakokkal, siketekkel foglalkozó könyvek és filmek, ha ezek nem párosulnak egész művet kitöltő depresszióval. Sajnos nagyon kevés ilyen van. Kiemelkedő és hiánypótló alkotás.
U.I.: Aki tud további műveket, legyen szíves ne tartsa magába és ossza meg velem! 

Imádtam olvasni, ahogy egyes helyzeteket megold, a már rég kidolgozott taktikáját használja. Külön elcsodálkoztam azon mennyire tetszettek a azok a részek, ahol futott. Én utálok futni. Mégis olyan szépen volt leírva, hogy Parker futás iránti szenvedélyét teljesen át tudtam érezni. Tekintve a nehezítő körülményeket (nem lát!) ezek voltak a könyv legizgalmasabb jelenetei.
"Vajon milyen gyorsan tudok futni? Mármint úgy igazából? Épp itt az ideje, hogy megtudjam!"
Voltak kisebb hibái is, de ezeket elnézem, mert imádtam. Azért a teljesség kedvéért leírom ezeket is. 
1.Nagyon elhúzták a végét, persze így volt igazán életszerű, de már majdnem nem tetszett. 
2.Nem vitték túlzásba a magyarázást, egyes helyzetekben azt se tudtam hirtelen miről van szó, mert nem írták le! Ilyenkor vissza kellett olvasnom, hogy kilogikázzam. Érdekes, hogy ebben a Modern boszorkány sorozatra emlékeztet, ami meg ugye a legkedvencebb könyvsorozatom. Lehet ezekre bukom :D. 
3.Voltak dolgok amiket az előbbivel ellentétben túl sokat ismételgettek. 

Ennyi. Nem találtam több hibát. Kedvenc lett, mindenkinek ajánlom!
De tényleg, aki úgy is érzi, hogy nem szereti az ilyen könyveket az is olvassa el! A kedvenc könyveimnél, ennél is úgy érzem, hogy nem tudom kifejezni, hogy mennyire mélységesen imádtam és ajánlom mindenkinek! Nincsenek az unalomig ismételt szavaknál jobbak, hogy kifejezzem, mennyire csodás ez a könyv!

OLVASD EL!

10/10

Parker Grant szabályai:
Szabályok 

1. szabály: Ne csapj be! Soha. Főleg ne a vakságomat kihasználva. Főleg ne mások előtt. 
2. szabály: Ne érj hozzám, mielőtt megkérdeznéd vagy figyelmeztetnél! Nem látom a közeledést, ezért mindig meglepődöm, és valószínűleg fájdalmat okozok neked. 
3. szabály: Ne érj se a botomhoz, se az egyéb dolgaimhoz! Fontos, hogy pontosan ott legyenek, ahol én hagytam őket. Nyilvánvaló. 
Képtalálat a következőre: „braille”
Braille írás
4. szabály: Ne segíts, hacsak nem kérem! Különben csak útban vagy és zavarsz. 
5. szabály: Ne beszélj direkt hangosan! Nem vagyok süket. Meg lennél lepve, hányszor fordul elő. Ha nem vagy meglepve, nézz magadba! 
6. szabály: Ne beszélj úgy a velem lévő emberekkel, mintha a gyámjaim lennének! Igen, ez is gyakran megesik. 
7. szabály: Ne beszélj helyettem sem! Senkihez, még a saját barátaidhoz vagy gyerekeidhez sem. Ne feledd, te sem vagy a gyámom! 
8. szabály: Ne kezelj úgy, mintha hülye lennék vagy gyerek! A vakság nem jelent szellemi visszamaradottságot, úgyhogy ne beszélj lassan, ne használj kicsinyítő képzőt! Magyarázzam ezt tovább? 
9. szabály: Ne menj el mellőlem anélkül, hogy szólnál! Különben nem tudhatom, ott vagy-e még. Alapvető udvariasság. 
10. szabály: Ne adj ki hangokat, hogy segíts vagy vezess! Idétlen és durva, és hidd el, a végén te fogsz hülyének tűnni; te leszel zavarban, nem én. 
11. szabály: Ne akadj fent! Komolyan, azon kívül, hogy mindig csukva van a szemem, pontosan olyan vagyok, mint te, csak sokkal okosabb. 
Végtelenedik szabály: NINCS második esély. Játszd el a bizalmam, soha többé nem bízom benned! Az árulás megbocsáthatatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

On Sai: Artúr (Szivárgó sötétség 3.)

Molyos adatlap Sziasztok! Derült égből villámcsapásként tudom, de új blogposzt született! Az első az évben! Tudom, csúnyán elhanyagolta...

Címkék

romantikus értékelés könyv fantasy kedvenc KMK ifjúsági a hónapban olvasott könyveim kritika vörös pöttyös sorozat Blogprojekt booktag havi összegző Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös történelem Üvegtrón angol nyelven VII.Könyvmoly Párbaj Árnyvadászok ACOTAR Joss Stirling On Sai kihívás komoly tündérek Harry Potter LOL karácsony lista Book A Sloth Box Leiner Laura Outlander Rubin Pöttyös időutazás manó könyvek scifi Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Summer Forever Projekt móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Könyvfesztivál Leigh Bardugo Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Jennifer L. Armentrout Kaméleon könyvek Kerstin Gier Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia horror karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Egymás szemében Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton a néma lány az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok frankenstein hans rosenfeldt harc a szalamandrákkal izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet mary shelley michael hjorth milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur sebastian bergman spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene