Karel Capek - Harc a szalamandrákkal

Sziasztok! Babypsycho vagyok, és itt egy új kritikám, ezúttal Karel Capek Harc a szalamandrákkal című művéről.

(A kritikában előforduló "enyhe spoiler" kifejezés jelentése: valóban spoiler, azonban a könyvben nem történnek nagy meglepetések, és nem is maga a sztori miatt lesz remekmű.)




Először is szögezzük le, hogy ez a kritika kicsit elfogult lesz, mert ebben a könyvben új kedvencre leltem. Tehát csak akkor olvassátok tovább a bejegyzést, ha kíváncsiak vagytok, miért muszáj elolvasnotok, és miért kell(ene) szeretnetek ezt a művet.

Kezdjük magával a történettel. A könyv elején valahol a huszadik század kezdeténél járunk, amikor J. van Toch kapitány néhány szigetlakó tanácsának ellenére kagylót halászni viszi legénységét a Devil Bay-be. Később ez lesz minden probléma forrása. Ugyanis a kapitány az öbölben megismerkedik az ott lakó "ördögökkel", vagyis a tapaboyokkal, ahogy ő nevezi őket. Érthetőbben: a szalamandrákkal. Van Toch kapitány kiváló munkaerőre ismer az állatokban, így úgy dönt, foglalkoztatni kezdi őket. Hamarosan kiderül, hogy a szalamandrák nem csak különböző szerszámokkal bánnak remekül, de a beszélt nyelv elsajátítására is képesek. A kapitány tenyészteni szeretné az állatokat; később támogatóra is talál G. H. Bondy úrban. Ezzel kezdetét veszi a szalamandrakorszak. Az állatok nagyon gyorsan elszaporodnak, tulajdonosaik pedig különböző fizikai munkák végzésére használják őket. A szalamandrák mindent ugyanúgy tudnak használni, mint az emberek, és bár beszélni is képesek, sohasem lesz saját irodalmuk vagy egyéb művészetük. Az állatok teljesen beépülnek az életbe: értük és ellenük új egyezmények, törvények, egyesületek, sőt vallások születnek. ENYHE SPOILER Ez természetesen az emberiséget is megosztja; sokan támogatják a szalamandrakorszakot, míg lesznek ellenzői is. Később ez utóbbiaknak lesz igaza, mert a szalamandrák titokban (persze egy diktátorral az élükön) világuralomra akarnak törni. Mindezt Nagy-Britannia megtámadásával kezdik, és céljuk, hogy szépen lassan sekély tengerré alakítsák az összes szárazföldet. ENYHE SPOILER VÉGE

A történetről nagyjából ennyit, folytassuk a szereplőkkel. Röviden: nincsenek, illetve az egész emberi és szalamandra társadalom. (Hogy mi van? De hát az elején említettél valami J. von Toto kapitányt meg H. B. Bongo urat, nem? Igaz, igaz, ők ott vannak az elején, hiszen nélkülük el sem kezdődött volna a szalamandrakorszak. De az első fejezetek után már nincsenek kiemelt szereplők, kivéve Povondra urat, Bondy úr portását: ő még fontos lesz. A könyv későbbi szereplői pedig az egész szalamandrakorszakbeli társadalom.) A könyv zsenialitása abban mutatkozik meg, ahogy az író párhuzamba állítja a valóságot ezzel az elképzelt világgal. Ugyanis a második világháború jóslata jelenik meg a műben, méghozzá elég erőteljesen: a könyv végén már szó szerint a háborúról van szó, addig pedig utalásokat kapunk. Ez nekem nagyon tetszett, mert az író tulajdonképpen mindenkit kigúnyol ezzel a regénnyel: a különböző pártokat, a kapitalista berendezkedést, illetve úgy alapjában véve az egész emberi gondolkodásmódot.

Még egy dolgot szeretnék kiemelni a művel kapcsolatban: az újságcikkeket. Nagyon tetszik az ötlet, hogy az író "igazi" szalamandrakorszakbeli írásokat, újságkivágásokat közöl Povondra úr gyűjteményéből. Ettől sokkal élethűbb, érdekesebb lesz a regény, és szerintem mindenki jobban el tudja képzelni magának ezt a hüllők befolyása alatt álló világot.

A könyv tényleg zseniális, én nagyon élveztem, új kedvencem lett. Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a világ történései és... Á, nem is. Inkább mindenkinek legyen kötelező! (Tényleg, az iskolákban miért nem ilyen műveket választanak kötelező olvasmánynak? Esküszöm, kampányolni fogok.) Na, szóval, csak olvassátok el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

On Sai: Artúr (Szivárgó sötétség 3.)

Molyos adatlap Sziasztok! Derült égből villámcsapásként tudom, de új blogposzt született! Az első az évben! Tudom, csúnyán elhanyagolta...

Címkék

romantikus értékelés könyv fantasy kedvenc KMK ifjúsági a hónapban olvasott könyveim kritika vörös pöttyös sorozat Blogprojekt booktag havi összegző Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös történelem Üvegtrón angol nyelven VII.Könyvmoly Párbaj Árnyvadászok ACOTAR Joss Stirling On Sai kihívás komoly tündérek Harry Potter LOL karácsony lista Book A Sloth Box Leiner Laura Outlander Rubin Pöttyös időutazás manó könyvek scifi Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Summer Forever Projekt móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Könyvfesztivál Leigh Bardugo Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Jennifer L. Armentrout Kaméleon könyvek Kerstin Gier Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia horror karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Egymás szemében Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton a néma lány az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok frankenstein hans rosenfeldt harc a szalamandrákkal izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet mary shelley michael hjorth milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur sebastian bergman spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene