Blogprojekt #9 – Vizek 1.nap: Tengerek


Sziasztok!

Újabb Blogprojekt, ráadásul egy hozzám közel álló téma, a vizek. Ugyanis én imádok úszni legjobban természetesen a tengerben, de ha az nincs nekem mindegy, csak szennyezett ne legyen lehetőleg :D. Nyaraláson órákig ki se jövök a tengerből és a felszínre is csak minél ritkábban jövök, csak azt a zavaró tényezőt kell elhárítanom, hogy percenként levegőre van szükségem, pff :DD.

Ma, tehát olyan könyveket hoztam, amikbe viszonylag fontos szerepe van valamilyen tengernek/óceánnak. Most igyekeztem rövidre fogni, így ahelyett, hogy sokáig magyaráznék kevés dologról, most röviden fogok sokról. 



A mítoszok nagy szerepe van a víznek, hiszen az emberek életében is létfontosságú. A mítoszok pedig az ókori emberek történetei, amivel a megmagyarázhatatlanra kerestek válaszokat. Nem csoda tehát, hogy Rick Riordan minden művében szerepe van a víznek valamilyen formában. Csak, hogy a legegyértelműbbel kezdjük Percy Jackson a tengerek istenének Poseidonnak a fia. 
A Szörnyek tengerében pedig jóformán egész végig a tengeren hajóznak és keverednek mindenféle kalamajkába. 
A Sword of Summerben pedig Magnus indul halászni egy kicsit Boston kikötőjéból és ez korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek gondoljátok. 

Leigh Bardugo: Grisa trilógia 
Csalok, ugyanis annak ellenére, hogy a könyvhöz készült térképen szerepel igazi tenger, ami valóban lényeges számunkra, az a _Beltenger_. A _Beltenger_ pedig csak a nevében tenger, mert igazából annak az ellenkezője egy hatalmas kihalt homosivatag, amit folyamatosan sötétség vesz körül és nem mellesleg gyilkos szörnyek lakják. Jól hangzik nem? Ne próbáljatok meg a Beltengerben úszni!

Katja Millay: The ​Sea of Tranquility – Nyugalom tengere
Megint csak csalás. A Nyugalom tengere a Holdon található és nincs benne víz. Ennek megfelelően a könyvben se futunk össze semmilyen tényleges tengerrel, pedig Floridában vagyunk, igazán megtehetnénk. De nem, még ennyiben sem akart kedvemre tenni ez a könyv :(.

Debora Geary: Vakmerő ​boszorkány (Modern boszorkány 3.)
A boszorkányoknak is fontos a víz, a négy elem egyike.
"Nyugattrió szól a vízhez, 
életadó forráshoz, tisztító esőhöz. 
Nyugattrió szól a vízhez, 
óceánmélyhez, földben húzódó érhez. 
Nyugattrió szól a vízhez, 
együttesen. 
Parancsunkra úgy legyen!"
A sorozat 3. részében pedig különösen nagy szerep jut neki, mert a főszereplőnk, Sierra időjárás boszorkány, tudja irányítani a vizet és a levegőt. Ennek folytán többek között összefutunk egy cunamival is.

Diana Gabaldon: Az ​utazó 1-2. (Outlander 3.)
Ez azért érdekes, mert Jamie drága borzalmasan irtózik a hajóktól, szörnyen tengeribeteg lesz, ha csak egy kikötött hajóra lép is. Hogy, hogy nem a szokásos baj vonzásukkal mégis sikerül elérniük, hogy elmehessenek egy szép(=veszélyes), pár hónapos hajótúrára az Atlanti Óceánon keresztül.

Pearl tengerbiológusnak tanul. És kislánykorában majdnem belefullad a tengerbe. Mi több víz kéne még egy történetbe? (Nekem azért lennének még ötleteim :D)
Eddig elég sok szemszögből megközelítettük már a tengereket, de ebből még nem. Emma, ugyanis retteg az óceántól, a szülei vízbe fúltak. És mindezt úgy, hogy egy köpésre lakik a parttól. A könyv végén is nagyon fontos szerepe van, a sokarcú Csendes Óceánnak.

Gordon Korman: Merülés! trilógia
Sokat úsztunk, csaltunk, hajóztunk már itt az idő a kedvenc vizes tevékenységemet csinálni, merülni! 
A trilógiából szedtem szinte minden tudásomat a búvárkodásról, rendkívül érdekes könyv volt számomra. De mindenki másnak is az lehet, ugyanis van benne kincs, gonosz kincsvadászok, veszélyes mélységek és vízi élőlények.


Anna Banks: Szirénia öröksége trilógia

És ha már ilyen kényelmesen elvagyunk a víz alatt, akár élhetünk is itt. Ez semmi gondot nem jelent sellő szereplőinknek. :D Így hát el is érkeztünk a végére, ennél nagyobb szerepe még egy általam olvasott könyvben sem volt a tengernek.

Remélem tetszett!

Jó olvasást mindenkinek!

Nézzetek be a többiekhez is:
Felhő (Felhő olvasónaplója blog)
Vhrai (Libellum blog)

Helie (Egy könyvmoly élményei blog)
Adri (Adri könyvmoly könyvei blog)

Forrás:
A kollázst Felhő készítette
1;2;3. Pinterest
Borítók: moly.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

On Sai: Artúr (Szivárgó sötétség 3.)

Molyos adatlap Sziasztok! Derült égből villámcsapásként tudom, de új blogposzt született! Az első az évben! Tudom, csúnyán elhanyagolta...

Címkék

romantikus értékelés könyv fantasy kedvenc KMK ifjúsági a hónapban olvasott könyveim kritika vörös pöttyös sorozat Blogprojekt booktag havi összegző Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös történelem Üvegtrón angol nyelven VII.Könyvmoly Párbaj Árnyvadászok ACOTAR Joss Stirling On Sai kihívás komoly tündérek Harry Potter LOL karácsony lista Book A Sloth Box Leiner Laura Outlander Rubin Pöttyös időutazás manó könyvek scifi Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Summer Forever Projekt móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Könyvfesztivál Leigh Bardugo Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Jennifer L. Armentrout Kaméleon könyvek Kerstin Gier Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia horror karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Egymás szemében Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton a néma lány az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok frankenstein hans rosenfeldt harc a szalamandrákkal izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet mary shelley michael hjorth milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur sebastian bergman spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene