Blogprojekt #8 – Városok 2.nap: Kitalált városok


Sziasztok!
Júniusi blogprojektünk második napján a fantasy kerül előtérbe, ugyanis a kedvenc kitalált/fiktív városainkról írunk. Szeretem, amikor a szerzők gyönyörű városokat építenek a történetbe, amiket bár nem látsz, mégis csodálhatod őket. Az olvasás csodája. :)) Viszont, ma csak egy városról írok, mert (késében vagyok így is) annyi mindent akarok róla írni, hogy nem lenne fair a többi várossal szemben. Itt van hát a kedvenc fiktív városom:
Inkább Velarisban lennék.

Velaris, a csillagfény városa

Nem is kérdés, mindenki tudhatta előre, hogy róla biztos írok. A mai fantasy könyvek közül a Sarah által leírt városnak mindenki a csodájára jár, imádja, olyan részletesen, csodásan és élettelien írta le. A város szinte szó szerint az ACoTaR világának ékköve, amit nem ért el a háború, az elnyomás. A titkos város, ami maga a szeretet és egy jobb világ reménye. A kincs, amit az Álmok udvara az életük árán is véd. Szép nappal, de lenyűgöző éjszaka. *_* Azt hiszem az ömlengésemből ennyi elég is egyelőre, a lényeg, hogy az egész úgy ahogy van csodás és én imádom! 
"“What is this place?”
We all looked at him.
“Home,” I said. “This is—my home.”
I could see the details now sinking in. The lack of darkness. The lack of screaming. The scent of the sea and citrus, not blood and decay. The laughter of children that indeed continued. The greatest secret in Prythian’s history.
“This is Velaris,” I explained. “The City of Starlight.” "
De, hogy is néz ki a város?


Velaris az Éjszaka udvarában található a nyugati parton. Évezredekig, az alapítása óta, titkolják az aktuális Éjszaka udvarának Főurai a világ és a Rémálmok udvara elől. Rendkívül erős mágikus védvonalak akadályozzák meg, hogy bárki is rátaláljon.
"Ha valaki Velaris környékére repül vagy errefelé utazik, csak a csupasz kősziklákat látja, ha pedig valaki átgyalogolna rajta, hirtelen azon kapja magát, hogy meggondolta magát."
A városon folyik keresztül a Szidra, amin számos híd ível át.
"I became the Sidra, ancient and deep."
Természetes határai az Éjszaka udvarára jellemző hegyek és a tenger. Az egyik hegyen, a városra néz a House of Wind (magyarul valószínűleg Szelek háza) az Álmok udvara hivatalos rezidenciája, azok számára nyilván, akik egyáltalán tudják, hogy Velaris létezik :D. Az igazi otthonuk persze Rhys városi háza. 

Négy "piac"/vásártér, úgynevezett Palota van a területén kettő a Sidrától északra, kettő délre. Ez a négy: Palace of Thread and Jewels, Palace of Bone and Salt, az ikre a folyó másik oldalán a Palace of Hoof and Leaf és még egy, aminek sehol nem találom a nevét, lehet, hogy a Rainbow–Szivárvány számít a negyediknek.

A városban található egy hatalmas föld alatti (hegybe vésett) könyvtár. (Nagyon mély, de le senki nem megy, mert... lehet van ott valami, amig a legrosszabb rémálmaid is felülmúlja.)



Híres az itt folyó művészi életről, aminek a központja Velaris Szivárványa.
"This is what Velaris is known for: the artists' quarter. You'll find a hundred galleries, supply stores, potters' compounds, sculpture gardens and anything in between. They call it the Rainbow of Velaris."
"– Erről híres Velaris: a művészek negyedéről. Számos galéria, kellékbolt, kerámiaműhely, szoborkert és hasonló található itt. Velaris szivárványának nevezik." 
Ez az egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb része a városnak.
"The rainbow of Velaris glowed like fistful of jewels, as if the paint they used on their houses came alive in the moonlight."

Ahogy Sarah leírja a várost... egyszerűen csak beleszeretsz.
"Sunlight still leaked in through the windows of the town house. The scent of citrus and the sea and baked bread still filled every room. And distantly … Children were still laughing in the streets. Home. Home was the same—home was untouched."

Persze a város szépségéhez hozzátesz még az emberek mentalitása, hisza tele van álmodozókkal. <3 *_*
Így lett hát Velaris a kedvenc fiktív városom. Mikor költözhetek? :D

Ennyi lett volna mára, remélem tetszett, igyekeztem alapos lenni. Több idézetet akartam, de hát most ez van. Holnap jövök az utolsó nappal.
Jó olvasást!

Nézzetek be a többiekhez is(csak azokat soroltam fel, akik részt vesznek ebben a hónapban):

Források:
Velarisról származó információk, képek a könyvekből és innen: http://acourtofthornsandroses.wikia.com/wiki/Velaris
Képek: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

On Sai: Artúr (Szivárgó sötétség 3.)

Molyos adatlap Sziasztok! Derült égből villámcsapásként tudom, de új blogposzt született! Az első az évben! Tudom, csúnyán elhanyagolta...

Címkék

romantikus értékelés könyv fantasy kedvenc KMK ifjúsági a hónapban olvasott könyveim kritika vörös pöttyös sorozat Blogprojekt booktag havi összegző Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös történelem Üvegtrón angol nyelven VII.Könyvmoly Párbaj Árnyvadászok ACOTAR Joss Stirling On Sai kihívás komoly tündérek Harry Potter LOL karácsony lista Book A Sloth Box Leiner Laura Outlander Rubin Pöttyös időutazás manó könyvek scifi Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Summer Forever Projekt móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Könyvfesztivál Leigh Bardugo Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Jennifer L. Armentrout Kaméleon könyvek Kerstin Gier Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia horror karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Egymás szemében Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton a néma lány az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok frankenstein hans rosenfeldt harc a szalamandrákkal izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet mary shelley michael hjorth milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur sebastian bergman spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene